Salı , 10 Eylül 2024
Polis Nedir? Polis Kimdir?

Polis Nedir? Polis Ne İş Yapar?

Polis geçmişten günümüze kadar olmazsa olmaz olan güven hissi için her zaman var olmuştur ve var olmaya devam edecektir. İnsan içgüdüsel olarak kendini güvende görmek durumundadır ve bu güven duygusu uzun zamandır polis aracılığı ile sağlanmaktadır. İlk Türklerden başlayıp şuanda mevcut Türkiye Cumhuriyeti devletine kadar polis kavramı Türkler için hep var olmuştur. Ülkemizde de polis teşkilatının geçmişi 10 nisan 1845 yılına kadar dayanmaktadır. Tabi bu süreç öncesinde Osmanlı Devleti’ nde yine polise benzer kolluk kuvvetleri bulunmuştur. Yani buradan da anlayacağınız üzere polisliğin tarihi çok eskilere dayanmaktadır.

Polis nedir ilk olarak tanımı ile başlayalım arkadaşlar. Polisin tanımı polis vazife ve selahiyet kanunun 1. maddesinde şöyle tanımlanmıştır. Polis, asayişi amme, şahıs, tasarruf emniyetini ve mesken masuniyetini korur. Halkın ırz, can ve malını muhafaza ve ammenin istirahatini temin eder. Yardım isteyenlerle yardıma muhtaç olan çocuk, alil ve acizlere muavenet eder. Kanun ve nizamnamelerinin kendisine verdiği vazifeleri yapar.

Polis Ne İş Yapar? Polisin Görevleri Nelerdir?

Polisin tanımını yukarıda sizlerle paylaştık arkadaşlar. Zaten polisin tanımına baktığımız zaman polisin ne iş yaptığını az çok anlıyorsunuz. Polisin genel görevi halkın toplumsal güvenliğini sağlamaktır. Polisin görevleri 2559 sayılı polis vazife ve selahiyet kanunun 2. maddesinde şu şekilde açıklanmıştır.
Polisin genel emniyetle ilgili görevleri iki kısımdır.

  1. A) Kanunlara, tüzüklere, yönetmeliklere, Hükümet emirlerine ve kamu düzenine uygun olmayan hareketlerin işlenmesinden önce bu kanun hükümleri dairesinde önünü almak,
  2. B) İşlenmiş olan bir suç hakkında Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu ile diğer kanunlarda yazılı görevleri yapmak,

Bunların yanı sıra polislik 3 e ayrılmaktadır arkadaşlar bunlar adli polislik, idari polislik ve siyasi polisliktir. Kısaca polisi hizmet türüne göre açıklayacak olursak;

1-İdari Polis: İçtimai ve umumi intizamı temin etmekle mükellef olan kısımdır. Suç işlenmeden önce alınması gereken kamu düzeni ve güvenlik tedbirlerini alır. Önleyici niteliktedir.

2-Siyasi Polis: Devletin umumi emniyetine taalluk eden işlerle mükellef olan kısımdır. Devletin; milli birlik ve beraberliğini, anayasal düzeni, maddi ve manevi varlığını korumak için alınan önleyici ve koruyucu görevleri ifa eder.

3-Adli Polis: Asgari tam teşekküllü bir polis karakolu bulunan yerlerde, adli işlerle uğraşmak üzere Emniyet Umum Müdürlüğünce kadrodan ayrılan bir kısımdır. Bir suç işlendiğinde; delilleri toplamak, suç işleyen kişileri yakalamak, C. Savcısı adına soruşturmayı yürütmek ve şüphelileri adalete teslim etmekle yükümlü olan birimdir.

Polisin görevlerine kısaca değinmiş olduk ancak arkadaşlar polisin bu görevlerinin yanı sıra bir çok görevi daha vardır. Şuan için polislikle ilgili olarak sizlere bahsedeceklerimiz bunlardan ibaret arkadaşlar ilerleyen yazılarımızda da yavaş yavaş detaylı konulara değineceğiz.

 

Hakkında admin

İlginizi Çekebilir!

iç güvenlik fakültesi fiziki yeterlilik parkuru

İç Güvenlik Fakültesi Parkuru

Polis Akademisi 2024 yılı itibariyle polis amiri yetiştirmek amacıyla İç Güvenlik Fakültesinin açılışını yaptı. İlk …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir